The impact of cocoa cultivation on poverty levels: Regional evidence from Peru, 2008-2019
No. 99 (2025-02-27)Author(s)
-
Erick LahuraUniversidad Científica del SurORCID iD: https://orcid.org/0000-0001-9199-4677
-
Sintia Yanela Santos PintadoUniversidad Científica del Sur
-
Gibel Andrea Tapia TovarUniversidad Científica del Sur
Abstract
Cocoa production in Peru has seen remarkable growth in recent years, positioning it as a potential driver for poverty reduction. This study examines the relationship between cocoa cultivation and poverty levels in cocoa-producing regions during the 2008–2019 period. The analysis employs panel data regression models estimated using pooled OLS, fixed effects, and random effects approaches. To address omitted variable bias, control variables, and the Two-Stage Least Squares (2SLS) estimator are incorporated. The results indicate that a 20% increase in productivity leads to a 0.2 percentage point reduction in poverty rates, while price fluctuations have no significant effect. These findings underscore the importance of policies focused on enhancing cocoa productivity as a means to alleviate poverty.
References
Anzules, V., Borjas, R., Castro, V. y Julca, A. (2018). Caracterización de fincas productoras de cacao (Theobroma cacao L.) en Santo Domingo de Los Tsáchilas, Ecuador. Bosques Latitud Cero, 8(2), 39-50.
Arellano, M. y Bond, S. R. (1991). Some tests of specification for panel data: Monte Carlo evidence and an application to employment equations. Review of Economic Studies, 58(2): 277-97. https://doi.org/10.2307/2297968
Baltagi, B. H. (2008). Econometric analysis of panel data (4.a ed.). John Wiley & Sons.
Banco Mundial —BM. (2022). Poverty and shared prosperity 2022. Correcting course. World Bank Group. https://doi.org/10.1596/978-1-4648-1893-6
Banco Mundial —BM. (14 de setiembre de 2022). Entendiendo la pobreza: Panorama general. Autor. https://www.bancomundial.org/es/topic/poverty/overview
Banco Mundial —BM. (2023). World development indicators. https://databank.worldbank.org/source/world-development-indicators
Boeckx, P., Marijn, B. y Dewettinck, K. (2020). Poverty and climate change challenges for sustainable intensification of cocoa systems. Current Opinion in Environmental Sustainability, 47, 106-111. https://doi.org/10.1016/j.cosust.2020.10.012
Comisión Nacional para el Desarrollo y Vida sin Drogas —Devida. (2018). Historias de desarrollo alternativo integral y sostenible. https://https://www.devida.gob.pe/cambiando-vidas/
Deininger, K. y Okidi, J. (2003). Growth and poverty reduction in Uganda 1999-2000: panel data evidence. United Nations. Economic Commission for Africa; Economic Policy Research Center.
Effendy, M., Fardhal, P., Rustam, A., M., Made, A., Muhammad, B. y Muhardi, M. (2019). Factors influencing the efficiency of cocoa farms. A study to increase income in rural Indonesia. PLoS ONE 14(4): e0214569. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0214569
Goicochea, J. (2020). Consejo Latinoamericano de Ciencias Sociales. Una Mirada a la pequeña producción agrícola del Perú en tiempos de cuarentena. https://www.clacso.org/una-mirada-a-la-pequena-produccion-agricola-del-peru-en-tiempos-de-cuarentena/ftn1
Instituto Nacional de Estadística e Informática —INEI. (2021). Dimensiones de la pobreza en el Perú. http://hrlibrary.umn.edu/research/Peru-Dimensiones%20de%20Pobreza%20Peru%20INEI.pdf/
Instituto Nacional de Estadística e informática —INEI. (2023). Evolución de la pobreza monetaria, 2011-2022. https://www.inei.gob.pe/media/MenuRecursivo/publicaciones_digitales/Est/pobreza-2022/Pobreza2022.pdf
Katayama, R., Debalen, A., Nssah, E., Amouzou, A. y Guy, M. (2017). Welfare and poverty impacts of cocoa price policy reforming Côte d’Ivoire. World Bank.
Kumi, E. y Daymond, A., (2015). Farmers perceptions of the effectiveness of the cocoa disease and pest control programme (Codapec) in Ghana and its effects on poverty reduction. American Journal of Experimental Agriculture, 5(7): 257-274.
León, J. C. (2023, 14 de febrero). En el café y el cacao está la gran oportunidad de Perú. https://agraria.pe/noticias/en-el-cafe-y-el-cacao-esta-la-gran-oportunidad-de-peru-para--30825
Machira, K., Mgomezulu, W. R. y Malata, M. (2023). Understanding poverty dimensions and transitions in Malawi. A panel data approach. Research in Globalization, 7, 100160. https://doi.org/10.1016/j.resglo.2023.100160
Marca Perú. (2018,27 de junio). El cacao peruano es admirado en el mundo. https://peru.info/es-pe/gastronomia/noticias/2/12/el-cacao-peruano-es-admirado-en-el-mundo
Ministerio de Agricultura y Riego —Midagri. (2016). Cacao en el Perú y el Mundo. https://www.minagri.gob.pe/portal/analisis-economico/analisis2016?download=10169:es¬tudio-del-cacao-en-el-peru-y-en-el-mundo
Ministerio de Desarrollo Agrario y Riego —Midagri. (30 de setiembre 2020). Producción nacional de cacao en grano creció en la última década a un promedio de 12.6% al año. https://www.gob.pe/institucion/midagri/noticias/305143-produccion-nacional-de-cacao-en-grano-crecio-en-la-ultima-decada-a-un-promedio-de-12-6-al-ano
Ministerio de Desarrollo Agrario y Riego —Midagri. (2022). Agricultura Familiar. https://www.gob.pe/institucion/midagri/campa%C3%B1as/659-agricultura-familiar
Ministerio de Desarrollo Agrario y Riego —Midagri. (2022). Observatorio de commodities. Boletín trimestral 01-2022. https://cdn.www.gob.pe/uploads/document/file/3561419/Commo-dities%20Cacao%3A%20ene-mar%202022.pdf
Ministerio de Agricultura. (3 de mayo de 2023). Midagri se encuentra comprometido en impulsar la competitividad de la cadena del valor del cacao. https://www.gob.pe/institucion/midagri/noticias/751663
Olaya, D. M. S., Velandia Tibáquira, O. G. y Suárez Salazar, J. C. (2015). Income-generating contribution of production systems for cocoa farming families, department of Caqueta. Revista de Ciencias Agrícolas, 32(1), 37-54. https://doi.org/10.22267/rcia.153201.23
Peprah, K. (2015). Sustainability of cocoa farmers’ livelihoods. A case study of Asunafo District, Ghana. Sustainable Production and Consumption, 24, 2-15.https://doi.org/10.1016/j.spc.2015.09.001
Ramos-Zambrano, H., Luna, L., Guerrero, G., Rodríguez, D. y Campo, J. (2023). Determinantes de la pobreza multidimensional en productores de uchuva del departamento de Nariño (Colombia). Revista de Investigación Agraria y Ambiental, 14(2), 47-71. https://doi.org/10.22490/21456453.6304
Romero, E., Fernández, M., Macías, J. y Zuñiga, K. (2016). Producción y comercialización del cacao y su incidencia en el desarrollo socioeconómico del cantón Milagro. Revista Ciencia UNEMI, 9, 56-64.
Senasa (2018, 20 de julio). Ministro Gustavo Mostajo: “El cacao está sacando de la pobreza a los agricultores de nuestra Amazonía”. https://www.senasa.gob.pe/senasacontigo/ministro-gustavo-mostajo-el-cacao-esta-sacando-de-la-pobreza-los-agricultores-de-nuestra-amazonia/
Superintendencia Nacional de Aduanas y de Administración Tributaria —Sunat. (2022). Anuario Estadístico de Comercio Exterior 2021. https://www.sunat.gob.pe/estad-comExt/modelo_web/anuario21.html
Todaro, M. y Smith, P. (2020). Economic development. Pearson UK.
Walton, M., Hall, H., Van, F., Guest, D., Black, K., Beardsley, J., Totavun, C., y Hill, G. (2020). The extent to which the domestic conditions of cocoa farmers in Bougainville impede livelihoods. One Health, 10: 100142. https://doi.org/10.1016/j.onehlt.2020.100142
License
Copyright (c) 2025 Revista Desarrollo y Sociedad

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.