Naturaleza y Sociedad. Desafíos Medioambientales

Nat. Soc.: Desafíos Medioambient. | eISSN 2805-8631

Big-Bottomed Ants: Between Bio-Cultural Heritage and Pest (Santander, Colombia)

No. 8 (2024-04-18)
  • Orlando Aguilera
    Muséum national d’Histoire naturelle. Laboratoires Eco-anthropologie (UMR 7206 EA) y Patrimoines locaux, Environnement et Globalisation (UMR 208 PALOC) (Francia)
    ORCID iD: https://orcid.org/0000-0001-5584-0734
  • Esther Katz
    Institut de Recherche pour le Développement (IRD). Laboratoire Patrimoines locaux, Environnement et Globalisation (UMR 208 PALOC) (Francia)
    ORCID iD: https://orcid.org/0000-0003-3620-9327
  • Nicolas Césard
    Muséum national d’Histoire naturelle. Laboratoire Eco-anthropologie (UMR 7206 EA) (Francia)
    ORCID iD: https://orcid.org/0000-0002-9909-1920

Abstract

The study focuses on the consumption of big-bottomed ants (hormigas culonas), Atta laevigata (F. Smith, 1858), in the department of Santander, Colombia. It analyzes the complex interactions between local communities and these insects, which are appreciated as a regional food heritage but are also seen as pests due to the significant damage they cause to crops. It highlights the importance of local knowledge in collecting ants and how their commercialization has experienced a remarkable increase, partly due to the migration of Santander residents and tourism. The article also discusses the ecological importance of leafcutter ants in ecosystems. In addition, it suggests the need for a broader approach to preserve these species, considering their role in nature and exploring strategies for coexistence with other species cataloged as pests. It argues that food heritage can play a crucial role in promoting these approaches.

Keywords: Atta ants, entomophagy, food heritage, pest, Santander (Colombia)

References

Ardila Díaz, I. (1986). El pueblo de los guanes. Instituto Colombiano de Cultura.

Ardila Luna, C. (2011). Configuración de paisajes coloniales en los siglos XVII y XVIII en el territorio guane de Santander. En L. Montenegro Martínez (ed.), Cultura y naturaleza: aproximaciones a propósito del bicentenario de la independencia de Colombia (pp. 412-467). Jardín Botánico de Bogotá José Celestino Mutis.

Ayala Enríquez, M. I., Cuevas Salgado, M. I. y Román Montes de Oca, E. (2018). Conocimiento tradicional de plantas distractoras para fauna nociva en milpas de Santa Catarina, Tepoztlán, Morelos. Revista De Geografía Agrícola, (60), 67-79. https://doi.org/10.5154/r.rga.2018.60.002

Césard N. y Katz E. (2019, 12-14 de marzo). Des fourmis utiles ou nuisibles ? Conflits d’usages autour d’Atta laevigata en Colombie [póster]. Congrès international “Insectes : amis, ennemis et modèles”, Académie des Sciences, París, Francia.

Cherrett, J. M., Pollard, G. V. y Turner, J. A. (1974). Preliminary observations on Acromyrmex landolti (For.) and Atta laevigata (Fr. Smith) as pasture pests in Guyana. Tropical Agriculture, 51(1). https://journals.sta.uwi.edu/ojs/index.php/ta/article/view/3236

Cherrett, J. M., Powell, R. J. y Stradling, D. J. (1989). The mutualism between leaf-cutting ants and their fungus. En: N. Wilding, N. M. Collins, P. M. Hammond y J. F. Weber (eds.), Insect-fungus interactions (pp. 93-120). Elsevier. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-751800-8.50010-0

Cortés-Pérez, F. y León-Sicard, T. E. (2003). Modelo conceptual del papel ecológico de la hormiga arriera (Atta laevigata) en los ecosistemas de sabana estacional (Vichada, Colombia). Caldasia, 25(2), 403-417. https://www.jstor.org/stable/23641684

De Foliart, G. R. (2002) The human use of insects as a food resource. A bibliographic account in progress. University of Wisconsin. https://insectsasfood.russell.wisc.edu/the-human-use-of-insects-as-a-food-resource/

Escamilla-Prado, E., Escamilla-Femat, S., Gómez-Utrilla, J. M., Andrade, M. T., Ramos-Elorduy, J. y Pino-Moreno, J. M. (2012). Uso tradicional de tres especies de insectos comestibles en agroecosistemas cafetaleros del estado de Veracruz. Tropical and subtropical agroecosystems, 15(2), S101-S109. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=9392462601

Etter, A. y Botero, P. J. (1990) La actividad edáfica de hormigas (Atta laevigata) y su relación con la dinámica sabana/bosque en los Llanos Orientales (Colombia). Colombia Amazónica, 4(2), 77-95.

Fernández, F., Castro-Huertas, V. y Serna, F. (2015). Hormigas cortadoras de hojas de Colombia: Acromyrmex y Atta (Hymenoptera: Formicidae). Instituto de Ciencias Naturales, Universidad Nacional de Colombia, sede Bogotá.

Gasca-Álvarez H. J. y Costa-Neto E. M. (2022). Insects as a food source for indigenous communities in Colombia: A review and research perspectives. Journal of Insects as Food and Feed, 8(6), 593-603, https://doi.org/10.3920/JIFF2021.0148

González Arenas, J. J. y Rodríguez Gerena, S. M. (2006). Estudio poblacional y diseño de un sistema de aprovechamiento sostenible para la hormiga culona Atta laevigata (Hymenoptera: Formicidae) en la vereda Clavellinas, Municipio de Aratoca (Santander, Colombia) [informe]. Corporación Bucaramanga Emprendedora.

González Colino, M. (1982). Las hormigas culonas: un complejo cultural de origen prehispanico. Universidad de los Andes.

Hölldobler, B. y Wilson, E. O. (1990). The ants. Harvard University Press.

Hölldobler, B. y Wilson, E. O. (2011). The leafcutter ants: Civilization by instinct. W. W. Norton & Co.

Jongema, Y. (2017). List of edible insect species of the world. Departamento de Entomología, Wageningen University & Research.

Katz, E. (2016). Insectes comestibles en Amérique Latine : de nourriture d’Indiens à patrimoine alimentaire. En E. Motte-Florac y Ph. Le Gall (eds.), Savoureux insectes. De l’aliment traditionnel à l’innovation gastronomique (pp. 87-115). Presses Universitaires de Rennes; Presses Universitaires François-Rabelais; Institut de recherche pour le développement (IRD).

López-Riquelme, G. O. y Ramón, F. (2010). El mundo feliz de las hormigas. Tip Revista Especializada en Ciencias Químico-Biológicas, 13(1), 35-48. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=43215427004

Martínez Villalba, V. (1973). Vida de las “hormigas culonas santandereanas”. Fundación el Libro Total.

Ministerio de Cultura. (2012a). Política para el conocimiento, la salvaguardia y el fomento de la alimentación y las cocinas tradicionales de Colombia. Biblioteca Básica de las Cocinas Tradicionales de Colombia, tomo 17. Colombia. http://www.mincultura.gov.co/Sitios/patrimonio/bibliotecas-de-cocinas/tomos/tomo17.pdf

Ministerio de Cultura. (2012b). Biblioteca Básica de Cocinas Tradicionales de Colombia [publicación seriada, 17 tomos]. Colombia. http://www.mincultura.gov.co/areas/patrimonio/Paginas/bibliotecas-de-cocinas.aspx

Montoya-Lerma, J., Giraldo-Echeverri, C., Armbrecht, I., Farji-Brener, A. y Calle, Z. (2012). Leaf-cutting ants revisited: Towards rational management and control. International Journal of Pest Management, 58(3), 225-247. https://doi.org/10.1080/09670874.2012.663946

Navas Corona, A. (2010). Los guanes y el arte rupestre xerirense. El Libro Total. https://www.ellibrototal.com/ltotal/?t=1&d=4935

Ordóñez Caicedo, C. (2012). Gran libro de la cocina colombiana. Biblioteca Básica de las Cocinas Tradicionales de Colombia (tomo 9). Ministerio de Cultura. https://www.mincultura.gov.co/Sitios/patrimonio/bibliotecas-de-cocinas/tomos/tomo09.pdf

Passera, L. y Aron, S. (2005). Les fourmis: comportement, organisation sociale et évolution. NRC Research Press.

Ramos Portilla, A. A. y Patiño Pantoja, O. A. (2002). Manejo integrado comunitario de la hormiga arriera. Instituto Colombiano Agropecuario (ICA). http://hdl.handle.net/20.500.12324/16485

Ramos‐Elorduy, J. (2009). Anthropo‐entomophagy: Cultures, evolution and sustainability. Entomological Research, 39(5), 271-288. https://doi.org/10.1111/j.1748-5967.2009.00238.x

Ramos-Elorduy, J., Landero-Torres, I., Murguía-González, J. y Pino M., J. M. (2008). Biodiversidad antropoentomofágica de la región de Zongolica, Veracruz, México. Revista de Biología Tropical, 56(1), 303-316. https://doi.org/10.15517/rbt.v56i1.5526

Rodríguez G., J., Calle D., Z. y Montoya-Lerma, J. (2008). Herbivoría de Atta cephalotes (Hymenoptera: Myrmicinae) sobre tres sustratos vegetales. Revista Colombiana de Entomología, 34(2), 156-162.

Sánchez, E. y Sánchez C. E. (2012). Paseo de olla: recetas de las cocinas regionales de Colombia. Biblioteca Básica de las Cocinas Tradicionales de Colombia, tomo 10. Ministerio de Cultura. http://www.mincultura.gov.co/Sitios/patrimonio/bibliotecas-de-cocinas/tomos/tomo10.pdf

Santamaría Bueno, A. R. (2006). La hormiga culona: riqueza que brota de las tierras santandereanas. Corporación Bucaramanga Emprendedora.

License

Copyright (c) 2024 Orlando Aguilera-Espinosa, Esther Katz, Nicolas Césard

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.